GoFlex Procestechniek

GoFlex Procestechniek

Wat is procestechniek?

Bijna alles om ons heen wordt gemaakt in de procestechniek.

Tandpasta, kaas, benzine, papier, frisdrank en zelfs automatten, bumpers en kunststof tuinmeubilair worden hier allemaal gemaakt.

De productie van deze producten gebeurt in grote, moderne, geautomatiseerde fabrieken waar grondstoffen verwerkt worden tot een halffabricaat of eindproduct (bijvoorbeeld frisdrank in fles). De fabriek wordt bestuurd vanuit de proces controlroom door de procesoperator. De mechanisch operator werkt bij het productieproces op de vloer en bedient machines, lopende banden etc. De maintenance operator/ maintenance technician maakt onderdeel uit van de technische dienst en is verantwoordelijk voor service en onderhoud en lost grote storingen op, of nog beter, hij voorkomt ze.

Praktijkvoorbeeld

De procesoperator belt met de maintenance operator/ maintenance technician vanwege een storing bij het afvulstation. De maintenance technicus gaat op zoek naar de oorzaak van de storing (elektrisch en/of mechanisch) en vindt een kapotte sensor. Hij vervangt de sensor en regelt hem opnieuw in zodat de procesoperator de productie weer kan opstarten.

Waar ga je werken en leren?

Je kunt in verschillende typen industrie werken, denk bijvoorbeeld aan de verpakkings- of auto industrie. Dit zijn industrieën waar veel kunststof gebruikt wordt. Dit wordt vervaardigt met de productielijnen, machines en randapparatuur, die weer onderhouden worden door maintenancetechnici. Installeren en aanpassen van deze productielijnen, lopende banden en apparaten wordt gedaan door de mechatronica deskundigen.

Wanneer je voor jezelf een functie ziet als Operator, zijn er twee richtingen.

Richting procesoperator en mechanisch operator:

Je staat zelf vooral aan de knoppen, of achter een scherm, om een machine of een compleet proces te bewaken en te bedienen. De Algemeen Operationeel Technicus is de persoon die dit allemaal coördineert.

Richting onderhoud/ technische dienst:

Je kunt ook als maintenance operator/ maintenance technician aan de slag, waarbij je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de installaties, en veel belangrijker, het draaiend houden van een proces of fabriek. Ook installeren van mechatronische systemen als technicus mechatronica systemen valt hieronder.

De Maintenance Operator is veel meer technisch geschoold, en dat is waar onze specialiteit ligt. Hierbij kun je je specialiseren en kiezen voor een vakgebied.

Wil je de wereld van procestechniek beter leren kennen? Bij GOflex laten we je zien of je raakvlakken ziet met dit mooie vakgebied. Ervaar nagebootste praktijkvoorbeelden en ontdek wat je zelf al kunt maken. Geef je op om een kijkje te komen nemen!